Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να έχεις μωρό;

Η Εγκυμοσύνη στα 20

Εγκυμοσύνη στα 20: Η νεότητα προσδίδει δύναμη και ενέργεια

Μπορεί να διανύετε μία δεκαετία, κατά την οποία έχετε να χτίσετε πολλά πράγματα για την μετέπειτα ζωή σας, όπως να σπουδάσετε, να εργαστείτε κλπ, όμως εσείς αποφασίσατε να μείνετε έγκυος! Μία μητέρα σε νεαρή ηλικία παίρνει την συγκεκριμένη απόφαση χωρίς να σκέφτεται εξ’ολοκλήρου τις υποχρεώσεις που θα έχει να αναλάβει και τους προβληματισμούς σχετικά με την ανατροφή του παιδιού της σε σχέση με μία μεγαλύτερη γυναίκα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το μεγάλωμα του παιδιού να γίνεται σχεδόν παράλληλα με το μεγάλωμα και την ωρίμανση της ίδιας της μητέρας. Επίσης, όταν οι νεαρές μητέρες κάνουν παιδιά από έναν μεγάλο έρωτα, δημιουργούνται οι βάσεις για μία ισορροπημένη οικογένεια με διάρκεια στον χρόνο.

την εγκυμοσύνη

Πλεονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 20 εώς τα 30 χρόνια:

Όταν μία γυναίκα διανύει την δεκαετία από τα 20 εώς τα 30 της χρόνια, βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδο ολόκληρης της ζωής της. Συνεπώς, στις ηλικίες αυτές οι περισσότερες εγκυμοσύνες είναι φυσιολογικές χωρίς να χρειάζονται ιατρικές επεμβάσεις για να μείνει η γυναίκα έγκυος.

Το σώμα της είναι αρκετά δυνατό και υγιές, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης και ενός τοκετού. Καθώς διανύει μία δεκαετία, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα ενεργητική γενικά στην ζωή της, αυτό την βοηθάει στο να έχει μία ομαλή εγκυμοσύνη χωρίς σημαντικά προβλήματα, ένα ευκολότερο τοκετό, αλλά της δίνει και την υπομονή και τις αντοχές που απαιτούνται για το μεγάλωμα του παιδιού. Ακόμη, στις ηλικίες αυτές είναι σπανιότερη η εμφάνιση πιθανών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως είναι η υπέρταση, αλλά και ο διαβήτης κύησης και, επίσης, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να παρουσιαστεί στο μωρό σύνδρομο Down , ειδικά στις έγκυες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Μειονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 20 εώς τα 30 χρόνια:

Μία εγκυμοσύνη στην συγκεκριμένη ηλικία, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνει σε ζευγάρια που δεν είναι πολύ καιρό μαζί. Αυτό σημαίνει πως η σχέση δεν είναι «δοκιμασμένη» και ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση φέρνοντας σε ρίξη τους δύο γονείς. Ακόμη, στις περιπτώσεις όπου και ο άντρας είναι της ίδιας ηλικιακής ομάδας, εμφανίζεται συχνά το πρόβλημα του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, καθώς κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί και να καταξιωθεί στον επαγγελματικό του χώρο ώστε να είναι υψηλόμισθος, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για βοήθεια και από τους συγγενείς – κυρίως από τους γονείς του ζευγαριού – η οποία όμως προκαλεί παρεμβάσεις, ποικίλλες εξαρτήσεις, αλλά και δυσκολίες σχετικά με την φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού.

Επίσης, όταν μία γυναίκα μένει έγκυος σε αυτή τη δεκαετία της ζωής της, αναπόφευκτα τίθεται το ζήτημα εάν θα μπορέσει να συνδυάσει την εργασία με την οικογένεια ή εάν η επιλογή της να κάνει παιδί θα της «κοστίσει» την επαγγελματική της αποκατάσταση.

Ψυχολογική επίδραση εγκυμοσύνης στην ηλικία από τα 20 εώς τα 30 χρόνια:

Οι περισσότερες γυναίκες από το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον όχι μόνο δεν έχουν αποκτήσει δικό τους παιδί, αλλά ούτε καν το σκέφτονται ακόμη. Ζουν μία ζωή στην οποία πρωταγωνιστεί η προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και η διασκέδαση, δύο τομείς της ζωής που μία έγκυος γυναίκα καλείται να τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα. Οι προτεραιότητες αλλά και οι ασχολίες σας θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες συνομήλικές σας και αυτό είναι κάτι που οφείλετε να το σκεφτείτε σοβαρά πριν πάρετε την απόφαση να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο. Εάν είναι πραγματικά επιθυμία σας το να κάνετε ένα παιδί, αυτή η διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων δεν πρόκειται να επιδράσει αρνητικά ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί, αλλά ούτε και στην σχέση ή τον γάμο σας. Εάν, όμως, δεν είστε ακόμη σίγουρη καλύτερα να χαρείτε την ηλικία σας και να αφήσετε το παιδί για αργότερα!

Στην περίπτωση που είστε σίγουρη για την απόφασή σας, τότε η ενεργητικότητα της ηλικίας σας θα σας δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσετε το παιδί σας πολύ ευχάριστα, αφού και αντοχές θα έχετε απέναντι στις απαιτήσεις του παιδιού, αλλά επίσης θα υπάρχει και η νοοτροπία ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα μαζί με το παιδί σας, γεγονός που επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.

 Η Εγκυμοσύνη στα 30

Εγκυμοσύνη στα 30: Η δεκαετία της ωριμότητας

Κατά την δεκαετία από τα 30 εώς τα 40 χρόνια, στις περισσότερες γυναίκες παρουσιάζεται η έντονη επιθυμία για την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση ενός παιδιού. Το γεγονός αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς μία γυναίκα μετά την ηλικία των 30 ετών, έχει ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές της, έχει προσανατολιστεί επαγγελματικά και επιδιώκει πλέον να αποκατασταθεί και συναισθηματικά.

Πλεονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 30 εώς τα 40 χρόνια:

Η γυναίκα διανύει, πλέον, μία δεκαετία ωριμότητας στην οποία μπορεί να διαχειριστεί πολύ πιο λογικά και αντικειμενικά τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες γενικά της ζωής, αλλά και ειδικά της έλευσης ενός παιδιού. Η σχέση της με τον σύντροφο/σύζυγό της, είτε διαρκεί πολλά χρόνια, οπότε θεωρείται πιο πιθανό να έχει προοπτική για την δημιουργία οικογένειας, είτε εάν είναι πρόσφατη, και η γυναίκα και ο άντρας βρίσκονται σε μία ηλικία που είναι σε θέση να αξιολογήσουν από πολύ νωρίς εάν η σχέση αυτή είναι σημαντική για εκείνους ή όχι. Συνεπώς, η απόφαση για την γέννηση ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία αποτελεί μία συνειδητή απόφαση. Επίσης, η γυναίκα, έχοντας καθιερωθεί επαγγελματικά, νιώθει πολύ πιο σίγουρη για να αφιερωθεί πλέον στην ανατροφή του παιδιού της.

Μειονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 30 εώς τα 40 χρόνια:

egkymosini sta 30 2Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της εγκυμοσύνης στην συγκεκριμένη δεκαετία είναι πως κάθε χρόνο, ειδικά μετά τα 35, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες σύλληψης. Επίσης, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες αυξάνονται σε ποσοστό 40% οι πιθανότητες της γέννας με καισαρική, εάν είναι το πρώτο μωρό της γυναίκας η οποία είναι σε ηλικία άνω των 35 ετών, σε αντίθεση με το ποσοστό των καισαρικών στην δεκαετία των 20 εώς 30 ετών το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 14%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ιατρούς, οφείλεται στις επιπλοκές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως κάποιος πιθανός κίνδυνος για το έμβρυο ή κατά την διάρκεια της γέννας και συγκεκριμένα όταν παρατείνεται κατά πολύ το δεύτερο στάδιο του τοκετού, φαινόμενο αρκετά σύνηθες στις γυναίκες από 30 εώς 40 ετών. Επίσης, στις ηλικίες από 35 εώς 39 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες πολύδυμης κύησης ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η σύλληψη πραγματοποιείται χωρίς κάποια θεραπεία γονιμότητας.

Μία γυναίκα που αποφασίζει να τεκνοποιήσει μετά την ηλικία των 35 ετών, θα πρέπει επίσης να γνωρίζει πως υπάρχουν και αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει το παιδί σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωματικές ανωμαλίες σε σχέση με μία γυναίκα μικρότερης ηλικίας, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό από 0,5 εώς 1% για αποβολή λόγω της αμνιοπαρακέντησης. Βέβαια, η απόφαση για το αν θα πραγμαοποιηθεί η συγκεκριμένη εξέταση δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία, αλλά και συνολικά από τον προγεννητικό έλεγχο που θα προηγηθεί.

Ψυχολογική επίδραση εγκυμοσύνης στην ηλικία από τα 30 εώς τα 40 χρόνια:

Μία γυναίκα η οποία διανύει ηλικιακά την δεκαετία από τα 30 εώς τα 40 χρόνια είναι, σίγουρα, πιο συνειδητοποιημένη για τις αποφάσεις που λαμβάνει για την ζωή της. Συνεπώς, εάν η απόφασή της είναι να γίνει μητέρα, τότε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μητρότητας με μεγάλη υπευθυνότητα δίνοντας στο παιδί όλα όσα χρειάζεται. Οι δυσκολίες της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα της μητρότητας, σε αυτή τη δεκαετία οφείλονται κυρίως στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της γυναίκας, η οποία είναι πιθανό να έχει μία επαγγελματική εξέλιξη και καριέρα, γεγονός το οποίο προκαλεί μία σύγχυση ειδικά το πρώτο διάστημα με το μωρό μέχρι να επέλθει η ισορροπία και να μπορέσει η γυναίκα να συνδυάσει και τους δύο ρόλους της.

 Η Εγκυμοσύνη μετά τα 40

Εγκυμοσύνη στα 40: Η σοφία σας κάνει να χαρείτε την μητρότητα

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες αναβάλουν την εγκυμοσύνη τους για αρκετά χρόνια. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής που αφορούν τις πολυετείς σπουδές, την πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις όπου παρατηρείται μία μεγάλη δυσκολία στα ζευγάρια να δημιουργηθούν αλλά, κυρίως, να παραμείνουν μαζί και να δημιουργήσουν μία οικογένεια.

Πλεονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 40 εώς τα 50 χρόνια:

egkymosini sta 40 2Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μίας γυναίκας η οποία αποφασίζει να αποκτήσει παιδί σε αυτή την ηλικία είναι η ολοκλήρωση και η πληρότητα που αισθάνεται από τους υπόλοιπους τομείς της ζωής της, έχοντας εκπληρώσει του βασικούς της στόχους. Στη δεκαετία από τα 40 εώς τα 50 χρόνια, η γυναίκα έχει προλάβει να αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, να απολαύσει την διασκέδαση, αλλά και να εδραιωθεί και να εξελιχθεί στα επαγγελματικά της. Είναι, επίσης, σε θέση να διακρίνει εάν η σχέση που διατηρεί είναι θεμελιωμένη σωστά ώστε να συνιστάται για την δημιουργία μίας οικογένειας με την απόκτηση ενός παιδιού.

Η πλειοψηφία των γυναικών της συγκεκριμένης δεκαετίας είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο μορφωμένες και υπεύθυνες, γεγονός που οδηγεί στη λήψη σωστότερων αποφάσεων σχετικά με την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας», είναι πιο ικανές να θηλάσουν τα μωρά τους σε σχέση με τις γυναίκες μικρότερης ηλικίας, καθώς ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως αυξάνεται η υπομονή των γυναικών ως προς την ανατροφή των παιδιών στις ηλικίες άνω των 40 ετών, σε αντίθεση με μικρότερες ηλικίες.

Μειονεκτήματα εγκυμοσύνης από τα 40 εώς τα 50 χρόνια:

Το βασικότερο μειονέκτημα της κύησης σε αυτή τη δεκαετία είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, μειώνονται οι πιθανότητες μίας φυσιολογικής σύλληψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ωάρια της γυναίκας μειώνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου και αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

Η βιωσιμότητα των ωαρίων διαφοροποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αρχές της δεκαετίας των 40 ετών μέχρι τα μέσα της (δηλαδή τα 45 έτη). Χρόνο με τον χρόνο οι πιθανότητες μειώνονται καθώς τα γυναικεία ωάρια είναι πολύ λιγότερα.

Υπάρχει, ακόμη, μεγάλη αύξηση των πιθανοτήτων αποβολής, όπως επίσης εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά πρόδρομου πλακούντα ή ρήξης πλακούντα, θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού ή για γέννησης λιποβαρούς βρέφους. Παράλληλα, συνεχίζει να αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, υπέρτασης και χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Ακόμη, ο τοκετός στις γυναίκες άνω των 40 ετών να γίνεται με καισαρική τομή, ιδίως εάν είναι πρωτότοκες. Τέλος, το γεγονός ότι οι φυσικές αντοχές μίας γυναίκας άνω των 40 ετών είναι μειωμένες σε συνδυασμό με την ανασφάλεια λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά και οι ορμονικές αλλαγές τις περισσότερες φορές στερούν από τις μέλλουσες μητέρες της συγκεκριμένης ηλικίας λίγο από τον ενθουσιασμό και την διάθεσή τους.

Ψυχολογική επίδραση εγκυμοσύνης στην ηλικία από τα 40 εώς τα 50 χρόνια:

Οι γυναίκες που αποφασίζουν να βιώσουν την μητρότητα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους είναι σίγουρα δυναμικές, γεμάτες όρεξη για ζωή και προσφορά. Η απόκτηση ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία πραγματοποιείται από μία γυναίκα ολοκληρωμένη στους υπόλοιπους τομείς της ζωής της και αποφασισμένης να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στο παιδί της. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών ζουν σε ένα ήρεμο και αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η γυναίκα είχε την χρονική ευκαιρία και την ωριμότητα να επιλέξει τον κατάλληλο σύντροφο για πατέρα του παιδιού της. Το μόνο αρνητικό στην ψυχολογία της μητέρας σε αυτή την ηλικία είναι πως έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες μητέρες άνω των 40 ετών είναι υπερπροστατευτικές με τα παιδιά τους και αγχώνονται για το εάν θα προλάβουν να τα ζήσουν όσα χρόνια θα ήθελαν.