Αιτίες της απώλειας μαλλιών, πρόληψη και θεραπεία της τριχόπτωσης.

πάρχουν δύο είδη τριχόπτωσης. Το ένα είδος είναι η Φυσιολογική και το δεύτερο είδος η Παθολογική. Φυσιολογική τριχόπτωση ονομάζουμε το είδος αυτό, όπου καθημερινά όλοι μας χάνουμε περίπου 50 – 100 τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής μας.

Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής κάθε τρίχα που πέφτει αντικαθίσταται με καινούρια τρίχα υγιή και ποιο δυνατή. Έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν παρατηρούμε μερικές τρίχες να πέφτουν καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η ανακύκλωση τους  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας

Θέμα ανησυχίας προκύπτει, όταν χάνουμε περισσότερο από 100 τρίχες καθημερινά και οι οποίες δεν επανεμφανίζονται με αποτέλεσμα τα μαλλιά μας να αραιώνουν.

Τότε μπορούμε να ορίσουμε το είδος της τριχόπτωσης αυτής σε Παθολογική και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει ούτως ώστε να διαγνώσουμε τα αίτια που την προκαλούν και να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

finasteride

Τα παθολογικά αίτια της τριχόπτωσης

 • Ένα σύνηθες αίτιο είναι η γήρανση η οποία συνεπάγεται και στα δυο φύλα
 • Επίσης η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο
 • Το άγχος, το οποίο στην εποχή μας είναι αναπόφευκτο
 • Οι ορμονικές μεταβολές εάν υπάρχουν κάποια ορμονικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, προβλήματα με το θυροειδή
 • Η λήψη φαρμάκων σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση
 • Δερματοπάθειες
 • Μολύνσεις
 • Λοιμώξεις
 • Αυστηρά – στερητικά προγράμματα δίαιτας
 • Έλλειψη βιταμινών
 • Χρήση χημικών προιόντων όπως για παράδειγμα οι βαφές των μαλλιών, το οξυζενέ
 • Υπερβολική έκθεση σε άσχημες φυσικές συνθήκες
 • Μόλυνση της ατμόσφαιρας
 • Μόλυνση του νερού το οποίο πίνουμε ή με το οποίο λούζουμε τα μαλλιά μας

Τρόποι αντιμετώπισης  της Παθολογικής Τριχόπτωσης

Σύμφωνα πάντοτε με την σύγχρονη ιατρική επιστήμη βρήκαμε, καταγράψαμε και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις μεθόδους, τις αγωγές και τις θεραπείες  που χρησιμοποιούνται σε πάσχοντες της τριχόπτωσης.

Μινοξιδίλη: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μινοξιδίλη είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης όμως χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αραίωσης μαλλιών.

Φιναστερίδη: Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται κατά την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη στους άντρες. Παράλληλα όμως, η ουσία αυτή μπλοκάρει την παραγωγή των αντρικών σεξουαλικών ορμονών οι οποίες, αποτελούν μια από τις σοβαρές αιτίες της αντρικής τριχόπτωσης ( αλωπεκία).

Αντι – ανδρογόνα: Γίνεται θεραπεία με αυτά για την μείωση των ανδρογόνων για να γίνει επιβράδυνση της εξέλιξης της αντρικής αλωπεκίας.

Μεταμόσχευση – Εμφύτευση Μαλλιών: Επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο χειρούργος παίρνει τρίχες από το πίσω μέρος του κεφαλιού και τις εμφυτεύει σε σημεία όπου υπάρχει το πρόβλημα της αραίωσης ή στα φαλακρά σημεία.

Πρόληψη

Όλοι μας ανεξαιρέτως, θα πρέπει να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ούτως ώστε ο οργανισμός μας να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που βοηθούν τα μαλλιά μας να παραμένουν υγιή και δυνατά. Θα πρέπει να τρεφόμαστε με φαγητά που να περιέχουν βιοτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη D, και βιταμίνη E, χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα προιόντα που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας, όπως σαμπουάν, μαλακτικά, βαφές που περιέχουν χημικά, ακατάλληλες βούρτσες. Ακόμα θα πρέπει να έχουμε ένα σωστό ύπνο ο οποίος βοηθά στη θρέψη και στην αναζωογόνηση των μαλλιών. Επίσης, η υπερβολική έκθεση μας στον ήλιο βλάπτουν το τριχωτό της κεφαλής μας και το αποδυναμώνουν.